Θανάσης. Photographer and videographer Athens Dimitris Esperidis & son

Θανάσης Γκίκας

Είμαι μύθος.

Με τον κύριο Θανάση Γκίκα από το Studio Mythos γνωριστήκαμε με χάρη στον άλλο μας φίλο τον Κωνσταντίνο Στεφανή. Ο κάθε ζωγράφος θέλει για τη δουλειά του καλά πινέλα, καμβά και χρώματα αλλιώς δε θα καταλάβει κανείς ότι είναι ζωγράφος. Ετσι ακριβώς και με τους τραγουδιστές: χωρίς ηχολήπτη μόνο όσοι έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε ζωντανή συναυλία θα ξέρουν ότι είναι τραγουδιστής και μετά τα τραγούδια του θα εξαφανιστούν με την τελευταία του πνοή. Ο κύριος Θανάσης Γκίκας είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος σαν να σε αγκαλιάζει με το ελαφρώς λυπημένο του χαμόγελο. Οι άνθρωποι τραγουδούν από ευτυχία ή από μεγάλη θλίψη. Εν πάση περιπτώσει, το τραγούδι είναι το πιο αγνό συναίσθημα, είναι άνοιγμα ψυχής. Πόσοι τραγουδιστές και μουσικοί είχαν ανοίξει την ψυχή τους στο στούντιο του κυρίου Γκίκα; Και πόσα μικρά θραύσματα από αυτές τις απαρηγόρητες ψυχές των δημιουργών πάγωσαν μέσα σε αυτό το βλέμμα;

Από το πρώτο πρόσωπο. Θανάσης Γκίκας.

Κατάγομαι από την Λέσβο, από την Μυτιλήνη. Μένω στην Αθήνα πολύ καιρό και ασχολούμαι με μουσική παραγωγή. Πως κατάλαβα ότι θέλω να ασχοληθώ ακριβώς μ’ αυτό; Ίσως είναι η πιο κλασική ιστορία, εγώ απλώς είχα μια τάση από τα παιδικά μου χρόνια με όλα τα ηλεκτρονικά, τα ραδιόφωνα και λοιπά. Και με την μουσική ο δρόμος μου ξεκίνησε από το γυμνάσιο, από τα σχολικά συγκροτήματα που παίζαμε διάφορα τραγούδια και έτσι σιγά σιγά μπήκα σ’ αυτό τον κόσμο. Και με την ηχοληψία… μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η αίσθηση αυτού του δημιουργικού πράγματος να ηχογραφείς και σαν να απαθανατίσεις κάποιο κομμάτι της ψυχής εκείνου που τραγουδάει. Είναι μαγική διαδικασία. 

Το πιο σημαντικό στη δουλειά μου είναι να είσαι ο εαυτός σου, να κάνεις κάτι που σ’ αρέσει και σε σχέση με την συναλλαγή με τους άλλους ανθρώπους να μπορείς να προσφέρεις ένα περιβάλλον για να μπορεί και ο ίδιος να αισθάνεται άνετα και να σου ανοίξει την ψυχή και να γίνει και αυτός δημιουργικός. 

Η Ελλάδα είναι ένας τρόπος ζωής, είναι πάρα πολλά πράγματα που, δυστυχώς, χάνονται σιγά σιγά και αυτό που πρέπει να το φροντίσουμε είναι να κρατήσουμε όλοι στις καρδιές μας αυτό που ήτανε και αυτό παραμένει Ελλάδα και να το βγάζουμε προς τα έξω. Σίγουρα στην Ελλάδα θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποια από τα νησιά… νομίζω κάποιο όχι πολύ γνωστό… τα Κύθηρα, για παράδειγμα. Η Αθήνα έχει το δικό της ενδιαφέρον λόγω του πολιτισμού που υπάρχει εδώ πέρα και των αρχαιοτήτων και ένα πάρα πολύ ωραίο μέρος είναι επίσης το Πήλιο. Η γεύση της Ελλάδας θα ήτανε ούζο μαζί με σαρδέλα, λόγω της καταγωγής μου από την Μυτιλήνη. Το πιο Ελληνικό πράγμα… νομίζω κλασικά η θάλασσα. Η θάλασσα είναι αυτό που έκανε τον πολιτισμό μας, είμαστε ο λαός της θάλασσας.

Θανάσης. Photographer and videographer Athens Dimitris Esperidis & son

Στις επόμενες γενιές των Ελλήνων θα πω σίγουρα να αγαπάνε τον εαυτό τους, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να αγαπήσουν αυτή την χώρα και οποιοδήποτε άλλο μέρος όπου θα ζήσουν, γιατί από τον σεβασμό και την αγάπη στον εαυτό σου ξεκινάνε τα πάντα. Ο άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του φροντίζει πάντα για το τι μπορούν να σκεφτούν οι άλλοι όταν τον κοιτάζουν. Είναι μάλλον ένα πράγμα που μας λείπει πολύ σήμερα και από ‘κει προέρχονται τα προβλήματά μας ως χώρα.