Αυτός ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει…. Photographer and videographer Athens Dimitris Esperidis & son

Αυτός ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει...

Λίγα λόγια από εκείνον που βρίσκεται πίσω από τον φακό.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 μας κάλεσαν να φωτογραφήσουμε για πρώτη φορά την συναυλία αφιερωμένη στον σπουδαίο στιχουργό και τραγουδιστή τον Μανώλη Ρασούλη. Σχεδόν όλα τα τραγούδια που ακούσαμε εκείνη την όμορφη βραδιά ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη για εμένα, δεδομένου ότι μεγάλωσα εκτός Ελλάδος και δεν είχα τόσο στενή επαφή με τον κόσμο της Ελληνικής λαϊκής μουσικής. Και απ' όλα τα υπέροχα τραγούδια που άκουσα το ένα μπήκε ιδιαιτέρως στα βάθη της καρδιάς μου. «Αυτός ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει Κεμάλ…» — στην σκηνή η πανέμορφη Ναταλία Ρασούλη και μαζί της ο συμπαθέστατος Κωνσταντίνος Στεφανής, ο σύζυγός της και ο άνθρωπος που βρήκε κάπου το νούμερό μου, μπορεί τυχαία και μπορεί μοιραία, και μας κάλεσε να φωτογραφίσουμε το αφιέρωμά τους, από το οποίο και ξεκίνησε η ωραία μας γνωριμία με αυτό το εκπληκτικό ζευγάρι. Μία μέρα μετά την συναυλία αντιμετώπισα ένα πραγματικά άσχημο και άδικο πράγμα, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει σε έναν κόσμο που διακηρύσσει το κράτος δικαίου. Και όταν πέρασαν όλα τα στάδια αποδοχής της καταστάσεως, το πρώτο που θυμήθηκα ήταν οι στίχοι του Ρασούλη και οι φωνές της Ναταλίας και του Κωνσταντίνου: «Αυτός ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει Κεμάλ…». Αυτό πιστεύουμε ολόψυχα και η πίστη αυτή μας σώζει όταν φαίνεται πως ο κόσμος γύρω μας καταστρέφεται. Νομίζω ότι η Ναταλία και ο Κωνσταντίνος δεν σώζουν απλώς την μνήμη για τον σπουδαίο τους πατέρα και πεθερό, αλλά κάνουν κάτι πολύ πιο μεγάλο για κάθε Έλληνα που ακούει τα τραγούδια τους.

Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά το υπέροχο «Studio Mythos» και τον καινούργιο μας φίλο τον Θανάση Γκίκα που μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε την φωτογράφιση στο «φυσικό περιβάλλον».

Από το πρώτο πρόσωπο. 

Ναταλία Ρασούλη & Κωνσταντίνος Στεφανής.

Και οι δύο γεννήθηκαν στο εξωτερικό: η Ναταλία στο Λονδίνο και ο Κωνσταντίνος στο Καράκας της Βενεζουέλας. «'Ηταν μονόδρομος…» -λέει η Ναταλία για την δραστηριότητά της-  «η μουσική είναι η ζωή μου από την ώρα που γεννήθηκα, δεν μπορώ να διανοηθώ να κάνω κάτι άλλο εκτός από την μουσική». Ο Κώνσταντίνος με την σειρά του, εκτός από την μουσική δραστηριοποιήται στον χώρο του θεραπευτικού μασάζ. «Ή μουσική ήταν μέσα μου από πάντα» -μας λέει- «Οι θεραπείες ήρθαν μετά από πολλά επαγγελματικά “κύματα” αλλά μου προσφέρουν την ηρεμία που είχα ανάγκη».

«Στην μουσική το πιο σημαντικό είναι η επικοινωνία με την ψυχή μου και με τον κόσμο και έχει δύο κυρίους στίχους την εμβάθυνση και την λύτρωση». - Ναταλία Ρασούλη.   

«Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό στη δουλειά μου είναι να σέβεσαι τον άλλον σε αυτό που προσφέρεις και να μην τον γελάς. Όλες οι δουλειές θέλουν αφοσίωση. Ο στόχος της δουλειάς μου και οποιασδήποτε άλλης, πιστεύω, είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να μπορείς να ζεις από αυτό».  - Κωνσταντίνος Στεφανής.

  «Η Ελλάδα είναι η κοινή ιστορική συνείδηση και ο κοινός πολιτισμικός βίος, με πολλά στραβά αλλά και υπέροχα καλά. Και αν θέλει κάποιος να την γνωρίσει ας διαλέξει ένα οποιοδήποτε νησί και θα βρει 1000+3 μέρη να θαυμάσει». - Κωνσταντίνος Στεφανής.

  «Η Ελλάδα είναι Ιστορία, είναι Τέχνη, είναι Ποίηση, μυρίζει θάλασσα, μέλι και θυμάρι. Η Ελλάδα είναι ευλογία. Αν θέλετε να την γνωρίσετε, να πάτε οποσδήποτε Κρήτη, Σαντορίνη και τα Μετέωρα». - Ναταλία Ρασούλη.  

«Μια γεύση της Ελλάδας για εμένα είναι η γεύση ψαριού στα κάρβουνα και χωριάτικης σαλάτας». - Ναταλία Ρασούλη.

«Εάν η Ελλάδα θα είχε γεύση, θα ήταν η “αρμύρα” του Ελύτη». - Κωνσταντίνος Στεφανής.

  «Ένα, κατά τη γνώμη μου, το πιο ελληνικό πράγμα στον κόσμο, αυτό που αμέσως μπορεί να μου θυμίσει την Ελλάδα, όπου και αν είμαι είναι η μουσική της». - Κωνσταντίνος Στεφανής.

«Οταν λένε για πιο ελληνικό πράγμα στον κόσμο σκέφτομαι αμέσως για την γλώσσα μας». - Ναταλία Ρασούλη.

«Στους νέους Ελληνες θέλω να πω να αγαπήσουν την Ελλάδα όπως τους αγάπησε κι εκείνη». - Ναταλία Ρασούλη. 

«Και ένα πράγμα που θά 'θελα να πω στις επόμενες γενιές των Ελλήνων είναι να φροντίσουν περισσότερο τις πόλεις μας. Να ξαναβάλουμε στη ζωή μας την αισθητική όπως έκαναν οι πρόγονοί μας». - Κωνσταντίνος Στεφανής.